KHAIRUDDIN MARUKU

KHAIRUDDIN MARUKU

Friday 4 July 2014

RESEPI HARI INI


GULAI AYAM KAMPUNG

Bahan-Bahannya:
1 ekor ayam kampung
3 bunga lawang
1 kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 bunga cengkih
4 sudu makan serbuk kari daging + sedikit air
3 tangkai daun kari
1 mangkuk air asam jawa
1 mangkuk santan pekat
2 biji kentang - dibelah 4

Bahan Tumbuk Lumat:
2 cm halia
3 ulas bawang putih
1 1/2 biji bawang besar

Cara Masak:
Tumis rempah 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan bahan yg ditumbuk lumat, tumis hingga wangi.
Masukkan rempah kari ayam dan daun kari, tumis hingga pecah minyak.
Masukkan ayam kampung, gaul rata, masak hingga ayam layu sedikit, masukkan air asam jawa, santan pekat, gaul rata. (Jika nak kuah yg lebih, boleh tambah air lagi).
Masukkan kentang. Didihkan hingga ayam masak dan kentang empuk.
Masukkan garam dan sedikit bahan perasa. Siap utk dihidangkan.



AYAM PAPRIK

Bahan-bahannya:
4 ketul ayam - dihiris kecil
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat kasar
1 biji cili merah - dihiris serong
11 biji cili api - dipecah-pecahkan aje
2 helai daun limau purut - disiat-siat
bunga kobis - dihiris kecil
2 biji putik jagung - dihiris serong
1/2 biji karot - dihiris serong
2 biji kacang panjang - dipotong 1 inci
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
garam
1 cawan air

Cara-caranya:

Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu.
Masukkan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air).
Tutup api dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment